Organizacja targu eko żywności

Opis projektu

Targ będzie organizowany w 4 niedziele w roku, w odstępach ok. 1,5–3 miesięcy czasu. Do wystawienia produktów ekologicznych i regionalnych będą zapraszani producenci rolni oraz sprzedawcy z wybranego regionu Polski np. Mazowsze i Podlasie, następnym razem Podhale i Śląsk itd. Wystawiane produkty będą różnorodne, tak aby każdy mieszkaniec miasta mógł zaopatrzyć się w rozmaite wyroby.

Podczas takiego przedsięwzięcia zorganizowane byłyby pokazy kulinarne m.in. z wykorzystaniem produktów sprzedawanych podczas targu, z naciskiem na spożywanie zdrowej i zbilansowanej diety. Mogłyby być także zorganizowane porady z dietetykiem, który przedstawiłby mieszkańcom naszego miasta zasady zdrowego odżywiania.

W przypadku konieczności ustawienia chłodni lub urządzeń grzewczych i pieców konieczne będzie skorzystanie z przyłączy znajdujących się w Miejskim Ośrodku Kultury. Jednakże wykorzystywany sprzęt w tym stoły wiaty, namioty będą własnością wystawców lub firmy organizującej targ oraz organizatora pokazów kulinarnych.






Miejsce:

Józefów, skwer im. Św. Jana Pawła II

Koszt:

32 000,00 zł

Uzasadnienie:

Podczas targu sprzedawane byłyby produkty certyfikowane znakiem zdrowa żywność.


Pokazy kulinarne oraz porady dietetyczne zachęciłyby mieszkańców miasta do zastanowienia się nad zasadami żywienia stosowanymi w józefowskich domach oraz zwrócenia uwagi na żywność przetworzoną, która jest spożywana w nadmiernej ilościach.